Epik Perancangan Pelaburan Emas

As-salam 😉

Sejarah Emas dan Perak

Mungkin ramai yang dah tahu pasal pelaburan emas dan sejarah yang dilalui oleh ketulan emas dari perut bumi Allah nih. Emas telah lama digunakan sejak zaman nabi dan rasul. Contoh yang kita boleh dengar sekarang, sewaktu zaman pemerintahan kekasih Allah (Muhammad SAW).

Pada zaman itu, penggunaan emas digunakan sepenuhnya untuk urusan ekonomi, pentadbiran, dan agama. Kalau kita penah dengar sirah rasul, sahabat-sahabat nabi seperti Abu Bakar mempunyai berpuluh ekor unta yang membawa muatan emas. Itulah sikit mengenai sejarah emas.

Kepentingan Emas? Kenapa Emas?

Disebabkan blog in berkenaan dengan Today Trends, Jebat nak kaitkan emas dengan dunia sekarang. Mungkin juga ramai yang sudah tahu berdasarkan ramalan atau cerita mengenai mata wang US Dollar mungkin akan hilang nilai. Kalau anda ikuti perjalanan US Dollar berbanding Ringgit Malaysia (MYR), semakin hari, nilai Dollar US semakin kecil. Tidak mungkin dalam 10 atau 20 tahun akan datang, 1 USD sama nilai dengan 1 MYR. Who knows right?

Jika keadaan yang diatas terjadi, akan sampai satu tahap, matawang kertas tidak bernilai langsung. Seperti yang terjadi di Zimbabwe, kerajaan telah mengeluarkan terlampau banyak matawang kertas sehingga terdapat lebihan. Nak beli telur 3 biji pon guna 100 billon. Nak jadi ape?? :p

emas kini

OK, malas nak cerita panjang, Jebat rase, korang da tau effect matawang ni kan. Jadi, nak bandingkan dengan Emas dan Perak, sejak zaman nabi lagi, nilai emas dan perak akan tidak berubah. Contohnya, zaman nabi dan sahabat dulu, seekor kambing bersamaan dengan 1 dirham dan TODAY, nilai seekor kambing masih lagi 1 dirham. Cuma kalau kita convert jadi MYR kita dapat bandingkan perbezaanya. Mungkin zaman dulu, RM300 sekor, dan sekarang RM600. Means :

Dulu                               Sekarang

1 Dirham                          1 Dirham

RM100                          RM600

Guna emas, nilai masih sama, guna wang kertas, semakin lama, semakin mahal. So, korang fikirakan lah ape akan jadi dalam masa akan datang jika mata wang kertas masih lagi tidak bernilai. Dan untuk pengetahuan anda, sewaktu perang Vietnam, rakyat sane melarikan diri dengan membawa ketulan emas. Sampai di Malaysia, mereka berjaya buat bisnes kain. 🙂

P/s : Jebat masih lagi dalam rancangan nak beli emas. Mungkin lepas dah setel kawin. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s