Post Mortem Kelayakan Piala Dunia 2014 : Malaysia VS Singapore

Pasti ramai yang hampa dengan kekalahan pasukan Harimau kita kan? Permainan yang boleh dikatakan hambar pada separuh masa pertama walaupun dihadapan beribu-ribu lemon peminat sendiri. Tiada jaringan gol malah tiada serangan yang berbahaya daripada pasukan Malaysia.

Semua sedar banyak kelemahan corak permainan pemain Malaysia berbanding pemain Singapura. Tiada strategi kemas dan mantap serta mampan dihasilkan oleh team pimpinan DATUK Raja seperti permainan yang dipersembahkan semasa Malaysia menentang Indonesia untuk Piala AFF Suzuki.

Apa perbezaan semasa bermain menentang Indonesia semasa Piala Suzuki dan permainan untuk kelayakan WORLD CUP 2014? Banyak spekulasi dan kemungkinan yang akan timbul apabila pasukan negara tidak berjaya memberi kemenangan bola sepak di tempat sendiri.

Antara kelemahan ketara yang rakyat Malaysia akan luahkan adalah PERTAHANAN lemah. Penjaga gol untuk game di sini sangat cemerlang. KFCM mempunyai semangat bermain di tempat sendiri yang sepatutnya perlu ada dalam setiap diri pemain.

malaysia vs singapore

Target terbaru untuk aku seorang blogger

Hmmm..macam mana la nak gelar diri aku sebagai seorang blogger kalau lebih 5 hari baru buat post baru? payah la nak jadi blogger macam ni.

Sekarang nih aku sedang mendalami ilmu-ilmu SEO. Chewahhh…Jadi aku mengambil masa yang lama untuk berjalan-jalan ke blog sifu SEO kat dunia ni. Aku da pusing dari Malaysia sampai la ke Malaysia semula.

Banyak juga aku belajar untuk menjadikan aku seorang blogger. Eh? Tapi kenapa aku belajar SEO saje sedangkan blogger tidak semestinya menjadi SEO master? atau dua bidang tugas ini seorang blogger boleh buat?

Walau apa pun jawapan dia, aku ada target untuk capai muka depan “G” untuk keyword “aku seorang blogger. Kalau aku boleh dapat 1st page. Aku nak belanja diri aku sendiri. Nak menang 3 tempat pertama memang la sukar disebabkan otai-otai blogger semua sudah conquer.

Epik Apa yang awak tahu?

hmm….

Tetiba rase nak tahu la, kenapa ade orang buat SEO Contest?

Macam mana nak menang SEO Contest?

Strategi nak menang contest?

Mungkin aku seorang blogger, tidak mengerti lagi cara yang paling berkesan untuk menang SEO Contest..

Kesinambungan aku seorang blogger

Assalam…

Disebabkan Jebat rase tak cukup untuk menceritakan kehidupan aku seorang blogger separuh masa untuk contest SEO 2daybloggers, Jebat buat la post nih. Mungkin kerana Jebat masih baru dalam membuat blog tidak bermakna aku tidak tahu apa2 mengenai kisah seorang blogger.

Berdasarkan pemerhatian Jebat terhadap sifu Jebat yang telah lama menceburi dunia blogging ini, beliau setiap hari masih belajar mendalami dunia ilmu blogging. Walaupun telah bertahun2 dalam dunia blog. Semakin lama tercebur bidang blogging, semakin banyak la rasa macam ada jek benda tak penah buat.

Pada aku, seorang blogger bukan saje dapat menimba ilmu baru, malah mengasah sahsiah dan akhlak seseorang itu. Demikian la sudah entri untuk aku seorang blogger.

“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits, lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh 2DayBloggerupprofitsbroframestone , MJMySuperKids , MujePuan Bee ,Ellen, DenaiHatik-worlds, hairulazniummihaniedinsblog“.

Mengikut pendapat aku, penganjuran contest oleh 2DayBlogger ini boleh mengajar aku berlatih memahami konsep SEO. Walaupun aku masih baru lagi dalam dunia blogging, contest SEO pertama yang aku sertai ini harap dapat memberi banyak pengalaman pada aku. Selama sebulan contest ini telah berjalan, aku semakin memahami konsep SEO. Aku harap, ada lagi contest SEO yang akan dianjurkan oleh blogger.

Ok. Sambung semula..Menjadi seorang blogger bukanlah suatu kerja yang mudah. Aku musti merancang perjalanan blog aku. Jadi, apa perancangan untuk blog aku dalam masa hadapan contohnya, aku merancang mempunyai blog niche untuk mencari duit tepi dan blog peribadi ini sebagai sambilan saja. OK x? Antara langkah yang aku akan ambil untuk blog cari duit seperti otai-otai yang lain adalah:

  1. Mencari niche yang sesuai
  2. Membeli domain dan hosting (menang contest OK gak..hehe)
  3. Promosi laman web tersebut termasuk post2 yang berkaitan niche

Sudah??

Aku kira macam senang. Hanya dengan ambil langkah 1,2,3 sudah boleh buat duit tepi.

Tapi, niche ape yang terbaik hendak aku canangkan di laman sesawang?

Banyak lagi persoalan akan timbul nanti. Aku kena berani gagal!!!

 aku seorang blogger

p/s : Dalam proses membaca buku motivasi “Dare To Fail” karangan Billie. Sangat menarik!!

Internet Blogs
blogs

Epik Perancangan Pelaburan Emas

As-salam 😉

Sejarah Emas dan Perak

Mungkin ramai yang dah tahu pasal pelaburan emas dan sejarah yang dilalui oleh ketulan emas dari perut bumi Allah nih. Emas telah lama digunakan sejak zaman nabi dan rasul. Contoh yang kita boleh dengar sekarang, sewaktu zaman pemerintahan kekasih Allah (Muhammad SAW).

Pada zaman itu, penggunaan emas digunakan sepenuhnya untuk urusan ekonomi, pentadbiran, dan agama. Kalau kita penah dengar sirah rasul, sahabat-sahabat nabi seperti Abu Bakar mempunyai berpuluh ekor unta yang membawa muatan emas. Itulah sikit mengenai sejarah emas.

Kepentingan Emas? Kenapa Emas?

Disebabkan blog in berkenaan dengan Today Trends, Jebat nak kaitkan emas dengan dunia sekarang. Mungkin juga ramai yang sudah tahu berdasarkan ramalan atau cerita mengenai mata wang US Dollar mungkin akan hilang nilai. Kalau anda ikuti perjalanan US Dollar berbanding Ringgit Malaysia (MYR), semakin hari, nilai Dollar US semakin kecil. Tidak mungkin dalam 10 atau 20 tahun akan datang, 1 USD sama nilai dengan 1 MYR. Who knows right?

Jika keadaan yang diatas terjadi, akan sampai satu tahap, matawang kertas tidak bernilai langsung. Seperti yang terjadi di Zimbabwe, kerajaan telah mengeluarkan terlampau banyak matawang kertas sehingga terdapat lebihan. Nak beli telur 3 biji pon guna 100 billon. Nak jadi ape?? :p

emas kini

OK, malas nak cerita panjang, Jebat rase, korang da tau effect matawang ni kan. Jadi, nak bandingkan dengan Emas dan Perak, sejak zaman nabi lagi, nilai emas dan perak akan tidak berubah. Contohnya, zaman nabi dan sahabat dulu, seekor kambing bersamaan dengan 1 dirham dan TODAY, nilai seekor kambing masih lagi 1 dirham. Cuma kalau kita convert jadi MYR kita dapat bandingkan perbezaanya. Mungkin zaman dulu, RM300 sekor, dan sekarang RM600. Means :

Dulu                               Sekarang

1 Dirham                          1 Dirham

RM100                          RM600

Guna emas, nilai masih sama, guna wang kertas, semakin lama, semakin mahal. So, korang fikirakan lah ape akan jadi dalam masa akan datang jika mata wang kertas masih lagi tidak bernilai. Dan untuk pengetahuan anda, sewaktu perang Vietnam, rakyat sane melarikan diri dengan membawa ketulan emas. Sampai di Malaysia, mereka berjaya buat bisnes kain. 🙂

P/s : Jebat masih lagi dalam rancangan nak beli emas. Mungkin lepas dah setel kawin. 🙂

Best Conditioner for All Kind of Hair

BEST AMONG THE BEST

Rich in Tahitian flower oil, Rusk Sensories Wellness Bedew Hydrating Conditioner hydrates all hair types.

BEST FOR FINE HAIR

Why it keeps coming back: L’Oréal Paris EverPure Sulfate-Free Volume Conditioner adds body that lasts all day, without harsh chemicals.

BEST FOR DAMAGED HAIR

Olive, avocado, and shea oils in Garnier Fructis’s Triple Nutrition Fortifying Cream Conditioner soften processed strands.

BEST FOR ITCHY SCALCP

A botanical formula calms with oat extract and detangles with chicory root in Klorane’s Conditioner With Oat Milk.

BEST SCENT

Paul Mitchell’s Tea Tree Lavender Mint Moisturizing Conditioner has a bracing herb and floral scent that offers a welcome wake-up call.

BEST SHINE

The olive oil–based formula of Fekkai’s Brilliant Glossing Conditioner lightly coats hair for a healthy-looking sheen that testers loved.

BEST OF NATURAL

EvolvH Ultra-Shine Moisture Conditioner is an organic, 20-botanical blend that uses pansy, sunflower, sweet clover, and passionflower.

BEST LEAVE-IN

When applied to damp hair post-shower (or left in overnight), Profound Beauty Hush Time-Out Treatment prevents frizz.

BEST DEEP CONDITIONER

A thick five-minute mask, Nexxus Humectress Hydrating Treatment contains keratin to nourish and strengthen hair.