Target terbaru untuk aku seorang blogger

Hmmm..macam mana la nak gelar diri aku sebagai seorang blogger kalau lebih 5 hari baru buat post baru? payah la nak jadi blogger macam ni.

Sekarang nih aku sedang mendalami ilmu-ilmu SEO. Chewahhh…Jadi aku mengambil masa yang lama untuk berjalan-jalan ke blog sifu SEO kat dunia ni. Aku da pusing dari Malaysia sampai la ke Malaysia semula.

Banyak juga aku belajar untuk menjadikan aku seorang blogger. Eh? Tapi kenapa aku belajar SEO saje sedangkan blogger tidak semestinya menjadi SEO master? atau dua bidang tugas ini seorang blogger boleh buat?

Walau apa pun jawapan dia, aku ada target untuk capai muka depan “G” untuk keyword “aku seorang blogger. Kalau aku boleh dapat 1st page. Aku nak belanja diri aku sendiri. Nak menang 3 tempat pertama memang la sukar disebabkan otai-otai blogger semua sudah conquer.

Epik Apa yang awak tahu?

hmm….

Tetiba rase nak tahu la, kenapa ade orang buat SEO Contest?

Macam mana nak menang SEO Contest?

Strategi nak menang contest?

Mungkin aku seorang blogger, tidak mengerti lagi cara yang paling berkesan untuk menang SEO Contest..

Kesinambungan aku seorang blogger

Assalam…

Disebabkan Jebat rase tak cukup untuk menceritakan kehidupan aku seorang blogger separuh masa untuk contest SEO 2daybloggers, Jebat buat la post nih. Mungkin kerana Jebat masih baru dalam membuat blog tidak bermakna aku tidak tahu apa2 mengenai kisah seorang blogger.

Berdasarkan pemerhatian Jebat terhadap sifu Jebat yang telah lama menceburi dunia blogging ini, beliau setiap hari masih belajar mendalami dunia ilmu blogging. Walaupun telah bertahun2 dalam dunia blog. Semakin lama tercebur bidang blogging, semakin banyak la rasa macam ada jek benda tak penah buat.

Pada aku, seorang blogger bukan saje dapat menimba ilmu baru, malah mengasah sahsiah dan akhlak seseorang itu. Demikian la sudah entri untuk aku seorang blogger.

“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits, lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh 2DayBloggerupprofitsbroframestone , MJMySuperKids , MujePuan Bee ,Ellen, DenaiHatik-worlds, hairulazniummihaniedinsblog“.

Mengikut pendapat aku, penganjuran contest oleh 2DayBlogger ini boleh mengajar aku berlatih memahami konsep SEO. Walaupun aku masih baru lagi dalam dunia blogging, contest SEO pertama yang aku sertai ini harap dapat memberi banyak pengalaman pada aku. Selama sebulan contest ini telah berjalan, aku semakin memahami konsep SEO. Aku harap, ada lagi contest SEO yang akan dianjurkan oleh blogger.

Ok. Sambung semula..Menjadi seorang blogger bukanlah suatu kerja yang mudah. Aku musti merancang perjalanan blog aku. Jadi, apa perancangan untuk blog aku dalam masa hadapan contohnya, aku merancang mempunyai blog niche untuk mencari duit tepi dan blog peribadi ini sebagai sambilan saja. OK x? Antara langkah yang aku akan ambil untuk blog cari duit seperti otai-otai yang lain adalah:

  1. Mencari niche yang sesuai
  2. Membeli domain dan hosting (menang contest OK gak..hehe)
  3. Promosi laman web tersebut termasuk post2 yang berkaitan niche

Sudah??

Aku kira macam senang. Hanya dengan ambil langkah 1,2,3 sudah boleh buat duit tepi.

Tapi, niche ape yang terbaik hendak aku canangkan di laman sesawang?

Banyak lagi persoalan akan timbul nanti. Aku kena berani gagal!!!

 aku seorang blogger

p/s : Dalam proses membaca buku motivasi “Dare To Fail” karangan Billie. Sangat menarik!!

Internet Blogs
blogs